sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Pullea toppaus

Muutama sananen satulan toppauksesta. Tässä on aihe josta tulee vielä paljonkin tekstiä. Aloitetaanpa tästä havainnosta: valitettavan usein- liian usein - näkee satuloita jotka on topattu erittäin epätarkoituksenmukaisesti. Tässä kuvassa on yksi esimerkki. Satula on topattu todella täyteen ja kovaksi ja kuvastakin pystyy varmasti hahmottamaan että toppaus on satulan keskikohdasta erittäin pullea ja sen lisäksi sen mallinen että selkärangantila pyrkii kaventumaan. Toppausta on siis liiaksi paneelien keskikohdassa ja sisäreunalla.
Jos toppaus on kovin pullea juuri ratsastajan istuinluitten alla se tekee helposti sen, että satula "kantaa" siitä kohdasta liiaksi eli siihen tulee melkeinpä pistemäinen rasitus eikä paino jakaudu tasaisesti. Tämän hevosen tapauksessa tässä kohdassa oli selvästi jo karvat kuluneet selästä ja siinä oli melkeinpä jo lyöttymän alku.


Toppauksen mallilla ON väliä. Sopivankin mallisen satulan saa topattua epäsopivaksi. Tyypillisesti epäsopiva toppaus on liian pullea (ja usein myös liian kova) jolloin satula keikkuu, pyörii selässä tai nousee takaa irti tai sitten satula on topattu sään molemmin puolin liian paljon, jolloin hevosella ei ole tarpeeksi liikkumatilaa ja satula tuntuu ahtaalta, varsinkin jos toppaus on kova ja joustamaton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti