tiistai 27. helmikuuta 2018

Mitä satulan sisältä löytyy


Kun satula avataan toppausta varten ja vanhat täytteet tyhjennetään pois tulee usein yllätyksiä vastaan. Tavallisin juttu on se, että satula on topattu usealla erilaisella materiaalilla. Maalaisjärkikin jo sanoo että jo erilaisten materiaalien jousto-ominaisuudet on erilaisia, eikä niitä tulisi sekoittaa. Usein näkee satuloita topattavan niitä aukaisematta jolloin toppaajalla ei ole pienintäkään tietoa mitä satulan sisuksissa on ennestään jos uutta toppausvillaa vain lisätään vanhojen päälle.Meillä on kautta aikojen käytetty toppausmateriaalina aitoa lampaanvillaa joka tulee meille Englannista. Siinä on luonnollista rasvaisuutta joka hoitaa nahkaa sisältäpäin ja se säilyttää joustonsa pitkään ja painuessaankin  pysyy tasaisena eikä tee kovia paakkuja niinkuin joku muu materiaali helposti tekee. 

Satuloista on vuosien varrella löytynyt mm villapaidan resoreita, paperia, 7 veljestä pokkarin sivut rutistettuna (oikeasti!), poron ja koiran karvaa (ennenvanhaan käytettiin niitä), rasselia, askarteluvanua jne jne..

Toppauspaneeleissa ei saa käsin kokeillessa tuntua kovia patteja vaan sen tulisi tuntua yhtä mukavalta kuin joustava pohjallinen omassa kengässä. Satulan toppaamista voisikin verrata kengän pohjallisen vaihtamiseen. Muotoillulla pohjallisellakin voidaan tukea jalkaa toivotulla tavalla ja sitä voidaan hyvällä toppauksellakin tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti