tiistai 9. tammikuuta 2018

Satulasepän arkea - runko rikki

Usein puhuessani ihmisten kanssa- varsinkin niitten jotka eivät ole hevosihmisiä- ja toisaalta myös meillä käyvien uusien asiakkaiden kanssa törmään kysymykseen: mitä te oikein täällä teette? Siis täällä- meidän työpaikalla- satulakorjaamolla. Siitäpä tämä ajatus sitten lähti..


Aloitetaanpa siis vaikka tästä: Kun käytetty satula tulee topattavaksi se aina aukaistaan- siis toppausosa irroitetaan rungosta- ja runko tarkistetaan. Tällä kertaa rungon uumenista paljastui varsin ikävä yllätys. Vanhasta satulasta oli useampi etukaaren niitti poikki ja se myös selitti sen miksi satula oli pikkuhiljaa painunut hevosen selässä kovin etukenoon ja hevonenkin jo oli alkanut reagoida negatiivisesti satulointiin.

Etukaaren niittien pettäminen oli tehnyt sen että koko etuosan rakenne satulassa oli "levähtänyt" eli satula oli leveämpi kuin se alkuperäisesti oli ollut. Mikäli satulaa ei olisi avattu ei tätä vikaa olisi löytynyt. Sen takia meillä rutiiniluontoisesti aina tarkistetaan topattavaksi tulevan satulan runko, koska näitä yllätyksiähän löytyy valitettavan usein. Olisiko tämän päivän ohje vaikka se että jos ostat - varsinkin yksityishenkilöltä - käytetyn satulan, tarkistuta sen rungon kunto jos sitä ei ole tehty. Näin vältyt jälkikäteen ikäviltä kiistoilta siitä kuka oikeastaan on vastuussa siitä onko satula ehjä vai ei.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti