sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Satulan sovitus: etukaari

Kun satula sovitetaan hevosen selkään siinä on muutamia perusjuttuja joista aloitetaan. Ensimmäisenä olkoon etukaaren leveys. Etukaaren tulisi mahdollisimman hyvin mukailla hevosen selän mallia. Satulan istuvuuteen vaikuttavat monet muutkin asiat kuin etukaaren leveys mutta jostainhan täytyy aloittaa :)
Ensimmäisessä kuvassa etukaari (sininen) on liian kapea hevosen selän leveyteen nähden (musta). Liian kapea etukaari tekee yleensä näkyvästi painautumat/kuopat hevosen lapojen taakse. Satula on usein myös takapainoinen, ratsastaja istuu lähellä takakaarta, jalat pyrkivät sen tähden liian eteen eli ratsastaja ajautuu helposti tuoli-istuntaan. Tämä etukaari olisi hevoselle sopiva eli kaari mukailee hevosen selän mallia. Sopivan levyinen satula antaa hevoselle mahdollisuuden liikkua vapaasti ja ratsastaja asettuu luontevasti tasapainoiseen asentoon.Tämä etukaari olisi liian leveä. Liian leveä satula istuu hevosen selässä etupainoisesti. Siinä voi, päinvastoin kuin takapainoisessa satulassa, tulla ratsastajlle sellainen olo että on vaikeata päästä istumaan rennosti istuinluiden päälle, lantio tuntuu kallistuvan liiaksi eteenpäin, satula tuntuu painuvan edestä liian alas ja jalat voivat pyrkiä ajautumaan liian taakse. Satula voi tuntua myös etupainoisuuden takia liian ahtaalta ja tämä usein sekoitetaankin liian kapean satulan aiheuttamaan ahtauteen. Jos et ole ihan varma onko ahtaalta tuntuva satulasi liian kapea vaiko etukenossa niin fiilistele miltä ratsastusasento tuntuu!

Sopivasta etukaaresta voi myös liiallisella toppauksella tehdä liian kapean tai hiukan leveästä etukaaresta voi toisinaan tehdä toppauksella sopivan. Etukaaren istuvuuteen vaikuttaa myös se mille korkeudelle etupanelit on kiinnitetty... mutta niistä lisää sitten myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti