tiistai 6. lokakuuta 2020

Satulointi

No niin, monenlaisia ajatuksia aina nousee mieleen kun asiakkaitten kanssa satuloita sovitetaan, mitä pitäisi saada kirjoitettua tekstiksikin. Tässä nyt muutamia sellaisia:

Tarkista, että asetat satulan hevosesi selässä oikeaan paikkaan. Jatkuvasti näen, että satula jätetään liian eteen lavan päälle. Etsi lavan takareuna ja tarkista, että satula ei roiku lavan päällä vaan asettuu sen taakse! Tällä on oikeasti iso merkitys siihen, miten satula hevosen selässä istuu. Jos satula nojaa hevosen lapaan, hevonen ei pääse liikkumaan vapaasti.

Mieti, mitä satulan alle laitat. Satulahuovan tulee olla puhdas, tarpeeksi jämäkkä niin että satulahuopa itsessään ei kierry tai liiku ja että se on niin muotoiltu, että se pysyy nostettuna kiinni satulassa ja jättää selkärangan vapaaksi. 

Jos käytät satulan alla geeliä/ karvaromaania tms niin mieti ihan maalaisjärjellä, että miksi. Varsinkin isosäkäisillä hevosilla karvaromaani on usein perusteltu vaihtoehto niin että saadaan säälle tarpeeksi tilaa ilman että satula on liian kapea. Tällöin karvaromaanin tarkoitus on kohottaa koko satulaa ylöspäin, eli silloin on tärkeä miettiä esimerkiksi sitä, miten palaromaanin palat sijoitellaan. Ja tämä sitten liittyy hevosen rakenteeseen, eli siitä ei voi antaa yleispätevää ohjetta! Ja huom. Jos joudut laittamaan useampia palasia päällekkäin, on tärkeä miettiä sitä ettei siitä palakasasta tule isoja pykällyksiä tai liian kovaa "klönttiä" yhteen kohtaan.

Karvaromaani on myös hyvä "iskunvaimennin", mutta silloin satula täytyy olla sovitettu romaanin kanssa. Jos satulasi on sovitettu ilman romaania, se ei välttämättä ole sopiva kaikissa tapauksissa romaanin kanssa. Niinpä ei ole ihan sama, mitä sinne satulan alle kasataan. Onpa ollut niitä tapauksia, että satula on saatu sopivaksi ihan sillä, että otetaan joku viritys sieltä satulan alta pois. Eli järki käteen :) ja aina mieti että mitä sillä satulan alle laitettavalla romaanilla tai muulla haluat korjata.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti