maanantai 2. joulukuuta 2019

Kun satula tulee topattavaksi osa 2

Kun satulasta on poistettu vanhat villat siihen laitetaan uudet tilalle. Käytämme englannista tuotua lampaanvillaa, koska pidämme sen laadusta: se on hiukan rasvaista, eli se hoitaa toppausosan nahkaa sen ansiosta, se myös säilyttää joustonsa pitkään ja painuessaankaan ei paakkuunnu kovaksi.
Uusi villa laitetaan satulaan toppausraudalla pala kerrallaan, melko pieninä paloina niin että villa asettuu tasaisesti ja tiiviisti paikoilleen. Jos toppaus vaatii jotain erityistä, esimerkiksi enemmän täytettä eteen, se huomioidaan sen jälkeen kun siihen on ensin tehty tasainen pohja. Satulaa topatessa on syytä tuntea myös satulan rungon erityispiirteet ja eri mallisten toppauspaneelien ominaisuudet, ne ovat sellaisia asioita joita on vuosien varrella oppinut tätä työtä tekemällä. Eri merkkiset ja malliset satulat ovat ihan erilaisia topata, tämä työ ei ole ikinä samanlaista rutiinia varsinkin kun uusia malleja ja innovaatioita tulee koko ajan lisää.


Sitten satula ommellaan kiinni, ja uskokaa että tuo kiinniompelu vasta onkin yhdenlaista palapeliä. Varsinkin satulan takaosan ompelussa on varmasti kymmeniä erilaisia variaatioita siinä miten lanka tuolla takapaneelin ja toppausosan välissä kulkee, ja aina pitää ymmärtää se tehtaan alkuperäinen malli miten se on tehty, ja käyttää ainoastaan alkuperäisiä ompelureikiä. Ja joissakin satuloissa on siis myös ruuveja tai muita kiinnityssysteemejä.


Kun satula on ommeltu takaisin kiinni, toppausta tasataan vielä päältäpäin ja tarkastetaan tarviiko johonkin kohtaan vielä jotain lisäystä tai poistoa. Lopullinen villojen muotoutuminen tapahtuu aina vasta kun satulalla on ratsastettu muutaman kerran! Koskaan ei pidä arvioida  satulan istuvuutta vain sen perusteella miltä se näyttää kun se on toppauksen jälkeen laitettu hevosen selkään, vaan sillä pitää ratsastaa niin että uudet villat asettuvat paikoilleen, silloin se vasta on lopullisesti valmis. Vasta topattu satula saattaa ensi alkuun näyttää vaikkapa liian pullealta ennenkuin siinä on hetken istuttu - eli ensin käyttöön!
Meillä toppaustyöhön kuuluu aina parin kuukauden takuu, niin että satulalla ehtii varmasti ratsastaa useita kertoja ja sitten tarvittaessa tehdään hienosäätöä jos on tarvis.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti