perjantai 5. lokakuuta 2018

Syntymäpäivätuumailuja

Satulakorjaamo täytti maanantaina 1.10.2018 30 vuotta. Vuosien varrella satulamaailma on kokenut aikamoisia muutoksia. Alkuvuosina korjattiin paljon Stübbeneita, Kieffereitä ja Passiereita. Nyt satulavalikoimaa on tarjolla laidasta laitaan, satuloihin on tullut paljon parannuksia ja myös ei niin hyviä muutoksia. Monet uudet muotoilut satuloissa auttavat hevosta liikkumaan vapaammin ja ratsastajaa istumaan oikeassa asennossa. Toisaalta nykyään tulee yhä useammin vastaan, että hinta ja laatu eivät enää kulje käsi kädessä vaan trendit maksavat ja monet hyvät, kestävät laatusatulat, jotka eivät ole niin "muodikkaita" jäävät unholaan, vaikka ne voisivat toimia ihan yhtä lailla.
Synttäripäivänä korjaamollamme vieraili myös ei-hevosihmisiä ja olikin avartavaa jutella heidän kanssaan ja kertoa miksi satuloita topataan. Tässä muutamia ajatuksia siitä:
Ensiksi lähdetään siitä, että satulan runkomallin tulee sopia hevosen selkään. Toppauspaneleita on nykyään eri mallisia, toiset ovat leveitä/kapeita, pitkiä/lyhyitä, korkeudessakin on eroa. Toisissa paneleissa on nahan alla huopaa tai muuta vastaavaa, joka pitää panelin itsessään mallikkaampana.
Satulan toppaus ei oikeastaan koskaan ole vain toppausten täyttämistä. Kun satula topataan, tulee aina ottaa huomioon satulan rungon rakenne. Toppaus painuu aina eri tavalla riippuen siitä missä kohdassa paneli on runkoa vasten ja missä kohdassa se erkanee siitä. Jos ratsastajan mukaan satula on esimerkiksi etukenossa, on aika isosti väliä sillä mistä kohdasta satulan etuosaa sitä topataan lisää, jotta asento korjautuu oikeaksi eikä tee kuitenkaan satulaa ahtaaksi. Siis tarvitaan hevosen rakenteen ja biomekaniikan tuntemusta aika tavalla. Vääränlaisella toppauksella- sitä kautta väärällä satulan asennolla- sitä kautta väärällä ratsastajan asennolla voidaan saada paljon pahaa aikaan. Silläkin on väliä, miten ja minkä kokoisina paloina villaa satulaan laitetaan, ja eri materiaaleja ei tule isosti sekoittaa keskenään, koska niiden ominaisuudet ovat erilaisia.
Kun satula avataan ja laitetaan takaisin kiinni, ei sekään ole niin yksinkertaista. On tärkeä tutkia jokaisen satulan kohdalla miten se on koottu. Tämä vaihtelee suuresti eri merkkien, mallien ja jopa yksilöiden välillä. 
Eräs kävijä kysyi, mikä on työssämme ikävintä. Valitettavasti teki mieli vastata, että se on huonojen jälkien korjaaminen. Mikä sitten on mukavinta? Jokainen päivä on erilainen, jokainen satula on yksilö ja siihen keskitytään aina 100%, on se asiakas sitten lämminverinen maastoilukaveri tai Suomen huipulla kilpaileva ratsu. Meille eläinten päivä on joka päivä ja on hienoa työmme kautta auttaa hevosia voimaan paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti