tiistai 17. heinäkuuta 2018

Tietotekniikkaa

Tietotekniikkaa- mihin sitä tarvitaan?

Ollaan muutaman kerran HippoSportissa satuloiden sovituksen tukena käytetty Medilogic-systeemiä jossa satulansovitusmatto mittaa paineen jakautumista hevosen selässä.


Eniten tästä on ollut apua esimerksi vinouksien toteamisessa, hevosen ja/ tai ratsastajan vinoudesta johtuva satulan siirtyminen vinoon näkyy matolla hyvin, ja sen kanssa on pystytty testaamaan minkälainen tuki tarvitaan etu- tai takaosaan jotta satula pysyy suorassa. Eräässä vanhassa satulassa jo iäkkäämmät panelitoppaukset painuneet, ja se teki pienen pistemäisen rasituksen jalustinkoukun kohdalle. Se näkyi selvästi tietokoneen ruudulla.

Useiden vuosien satulansovituskokemus kuitenkin edelleen pitää pintansa tietotekniikkaa vastaan :) Sopivan satulan löytyessä on ilo katsoa kun ratsastaja pystyy istumaan vaivattomasti ja hevonen liikkumaan vapaasti. Siihen ei tietokoneenkaan vahvistusta tarvita!

Medilogic-systeemi on useissa tapauksissa vahvistanut sitä mitä muutenkin silmä ja omat kädet ovat kertoneet, ja se on ollut todella mukava todeta, esimerkiksi sen onko etukaaren malli hevoselle sopiva tai satulan balanssi kohdallaan eli jakautuuko paine tasaisesti vai onko satula etu- tai takakenossa tai keikkuu liikaa liikkeessä.


Vaikka kuinka hevosten malli on muuttunut ja satulamalleja tulee lisää jne jne... niin perusasiat ovat edelleen voimassa. Satulassa etukaaren malli ja leveys pitää olla hevoselle sopiva, runko oikean mallinen ja pituinen ja satulan muiden osien mittasuhteet sellaiset että ratsastajan on siinä helppo istua. On ihan sama onko hevonen nykyaikainen sporttimallinen lyhytrunkoinen tyyppi vai vanhanaikainen raskasrakenteinen suomenhevonen, pikkuponi tai vaikka lämminveriravuri jolla ratsastetaan niin perusasiat ovat kaikilla samat. 
Satulan pitää olla sellainen että se antaa hevoselle mahdollisuuden liikkua vapaasti ja ratsastajan istua mukavasti. Kokematonkin ratsastaja osaa tuntea onko satulassa kiva istua vai tuntuuko että istuntaa joutuu koko ajan korjailemaan johonkin suuntaan. Vaikka hevonen olisi kuinka vaatimaton tahansa siitä näkee pystyykö se liikkumaan vapaasti vai estääkö epäsopiva satula sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti