sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

No tarviiko sitä uutta satulaa nyt heti toppailla...

.. tämä on kysymys joka usein tulee vastaan. Ja vastaus on että juu, tarvittaessa, toisinaan, eikä se ole ollenkaan huono juttu.

Jos saisit eteesi vaikkapa kolme samanmerkkistä, -mallista ja kokoista uutta satulaa, niin on ihan täysin mahdollista, että ne kaikki kolme istuvat hevosen selkään eri tavalla. Satuloissa on aina paljon kyse käsityöstä. Saumojen ompelussa, kokoamisessa, palojen leikkaamisessa ja toppauksessa tarvitaan kaikissa käsin tehtävää työtä. Tästä johtuen ne millimetrit eivät aina ole satulassa ihan samalla tavalla. Kun satula tehtaalla topataan, siihen ei juurikaan ole olemassa mitään tiettyä standardia. Toiset satulat tulevat hyvin pehmeällä toppauksella, toiset tosi napakalla ja täydellä toppauksella ja suurin osa siltä väliltä.

Myös tehtaiden toppausmateriaali vaihtelee suuresti, ja materiaalien joustossa, pehmeydessä ja muokkautuvuudessa on isoja eroja.

Teetin kerran itselleni footbalance-pohjalliset, jossa pohjallinen tehtiin juuri minun jalkani muotoja mukailevaksi. Eli näillä pohjallisilla sain sopivan kokoiseen ja malliseen kenkään juuri omaan jalkaani sopivan pohjallisen. Satulan toppaus on oikeastaan aika paljon sama asia. Eli tehdään sopivan kokoiseen ja -malliseen satulaan hevosen selkään sopiva "pohjallinen", eli siinä voi hevosesta riippuen olla enemmän täytettä edessä/ keskellä/ takana, esimerkiksi tasapainottaimaan hevosen takakorkeutta/ taakse laskevaa selkää/ jne jne. Eräälle hevoselle vaihdettiin heti kahteen uuteen satulaan villat, koska alkuperäinen toppaus oli niin napakka, että hevonen viihtyi paremmin pehmeämmän, joustavan toppauksen kanssa.

Eli jos uutta satulaa topataan, se ei tee sitä satulaa huonommaksi, eikä se tee epäsopivaa satulaa sopivaksi, vaan on ikäänkuin hienosäätö sopiviin raameihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti