sunnuntai 1. joulukuuta 2019

Kun satula tulee topattavaksi osa 1

Mitä satulalle tapahtuu kun se tulee topattavaksi? Esimerkkinä tämä iäkkäämpi Sydney koulusatula. Ensin satula avataan, eli toppausosa irroitetaan rungosta. Tämä satula on ommeltu etu- ja takaosasta kiinni, toisissa satuloissa voi olla jonkinlainen ruuvikiinnitys + ommel, nämä ovat ne tavallisimmat kiinnitysmuodot.
 

Kun toppausosa on irroitettu rungosta, satulan runko tarkastetaan. Pöydällä ollessaan voidaan tarkastaa rungon suoruutta, joustaako se symmetrisesti eri suuntiin ja ovatko kaikki niitit kunnolla kiinni, ovatko vastinhihnojen kiinnitykset kunnossa. Tässä kuvassa vuorinahka on vielä satulan rungossa kiinni, mutta aina kun täytyy päästä tarkemmin tutkimaan runkoa, myös se irroitetaan niin nähdään satulan sisuksiin paremmin.



Tämä satula vaati jo kaikkien villojen vaihdon, ja siitähän löytyikin - no ei niin kovin laadukasta ja jo aikansa elänyttä täytettä, tätä ei voi oikein villaksi kutsua ja niinpä kaikki tämä huono materiaali satulasta poistettiin.



Milloin satulassa on syytä vaihtaa kaikki villat? Silloin jos toppaukset tuntuvat kovilta, muhkuraisilta tai joustamattomilta. Joskus on on tarpeellista vähentää toppausta jostain kohtaa, on täysin mahdotonta saada villaa pois pientä kerrosta ilman että siihen tulee kolo, eli usein parempi lopputulos on että satula topataan uudestaan jo lähtökohtaisesti litteämmäksi kuin se että koitetaan ottaa jostain vähän pois. Joskus sekin onnistuu, mutta se riippuu taas siitä minkälainen se toppaus on, eli on lähinnä tällainen toppaustekninen asia.
Myös silloin jos satula on toppauksiltaan kovin tyhjä, saadaan usein parempi lopputulos sillä, että kaikki villat uusitaan. Tämä on usein hyvä tehdä myös silloin, jos satula vaihtuu eri hevoselle, eli vaikka silloin jos olet ostanut käytetyn satulan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti