torstai 7. helmikuuta 2019

Satulan sopivuuden testausta

Tänään testasimme satulan istuvuutta Port Lewis Impression Padin avulla. Testattava hevonen oli naapurimme Idan 11-vuotias ruuna, jolla on pitkä ja korkea säkä.

Kuten monet isosäkäiset hevoset, haasteena on usein se, miten saada riittävästi säkätilaa, ei vaan sään yläpuolelle, mutta myös sivuille. Usein näkee isosäkäisillä hevosilla satuloita, jotka kyllä jättävät tilaa sään päälle, mutta ei sen sivuille, joka sitten rajoittaa hevosen liikkumista aika tavalla.
Lisäksi Idan mielestä satula pyrki selässä hiukan vinoon, mikä tietysti vaikutti myös hevosen liikkumiseen.
Koska satulassa oli riittävästi leveyttä, niin että siihen voitiin laittaa karvaromaani alle jotta saadaan riittävästi säkätilaa, se myös sovitettiin sen kanssa. Eli ensin huopa, sitten Impression pad, karva ja satula.Satulalla ratsastettiin lämpimässä maneesissa reilut parikymmentä minuuttia,
kaikissa askellajeissa ja molempiin suuntiin.
Ratsastuksen jälkeen satula näytti ratsastajan kanssa tältä:Ratsastajan asento oli ihan aavistuksen verran etukenoinen, ei paljon, mutta sen verran että se hiukan kiinnitti huomion. Hevosen kanssa mentiin sen jälkeen talliin, ja otettiin satula selästä pois.


Ratsastuksen jälkeen hevosen selkä oli selvästi ylempänä kuin ennen ratsastusta. Impression pad oli ihan aavistuksen verran painunut sään molemmin puolin (sinisen merkin kohdalta), hiukan enemmän vasemmalta kuin oikealta, samalla tavalla kun ratsastajan fiilis oli siitä, miten satula hiukan pyrkii selässä vinoon. Tämän jälkeen tehtiin lampaankarvaromaanin täytteisiin muutoksia, eli muotoiltiin täytepaloja sen mukaan, mihin halutaan enemmän tukea, ja mistä halutaan painetta pois. Siis oikeastaan ihan hienosäätöä! Päätettiin, että testataan ensin näillä täytepaloilla, ennen kuin tehdään satulan toppauksiin muutoksia. Lisäksi sovittiin, että Ida ratsastaa näillä "säädöillä" muutaman kerran ja fiilistelee miltä tuntuu. Ja jatkoa tähän seuraa ensi viikolla! Sitten jatketaan testaamista padin kanssa uudelleen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti