lauantai 21. heinäkuuta 2018

Sovitustoppaus

Mikä on sovitustoppaus?

Kun hevoselle sovitetaan uusi satula, se on silloin ns tehdastoppauksessa. Se, minkälainen tehdastoppaus on, voi vaihdella hyvinkin paljon. Etenkin ns edullisimmissa satuloissa alkuperäinen toppausmateriaali ei välttämättä ole kovin laadukas, se voi olla täysin synteettistä materiaalia, joustamaton ja heikkolaatuinen. Lisäksi tehtaillakin toppaajien ammattitaito voi vaihdella hyvinikin paljon.. ihan niinkuin missä muussakin ammatissa tahansa kun ihmisistä on kyse.

Kun uutta satulaa on käytetty hetken aikaa - kuinka kauan, sitä ei pysty sanomaan - voi olla tarpeen tehdä ns sovitustoppaus. Hevosen rakenteesta ja ratsastajista riippuen voi olla tarpeen tehdä hevoskohtainen säätö toppaukseen. Uusi satula saattaa olla esimerkiksi hivenen siirtynyt etukenoon kun tehdastoppaus on painunut ja vaatii pienen lisätuen etuosaan. Joskus, jos tuntuu että toppaus on alkuperäisesti kovinkin joustamaton, voidaan uudehkoonkin satulaan vaihtaa villat. Joustava, pehmeä lampaanvilla mukautuu hevosen selkään ihan eri tavalla kuin kova synteettimateriaali.

Jos satulan toppausta säädetään muutama viikko sen käyttöönoton jälkeen, se ei tarkoita sitä että satula ei alkuperäisesti ollut sopiva! Tämä hetki on se, jolloin joskus asiakkaat panikoituvat että eikö se satula sopinutkaan. Mutta ei syytä huoleen! Joskus on todella kyse aivan pienestä hienosäädöstä ja homma toimii taas. Tällöin tulee vain ottaa yhteyttä satulan sovittajaan ja yhdessä sopia säätöjen tarkistuksesta.


Vrt vasemmalla jotain ... ja oikealla lampaanvillaa :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti